Zorg en aandacht voor de risico's?

Het gebruik van cannabis is -evenals het gebruik van alcohol en andere genotsmiddelen- niet zonder risico. Veel genotsmiddelen kunnen lichamelijke schade veroorzaken, voor cannabis geldt dit echter niet. Sommige mensen kunnen wel een geestelijke afhankelijkheid ontwikkelen. Veel mensen die cannabis gebruiken doen dit met mate, voor hun plezier en bewust. Afhankelijkheid vormt met name een risico bij problematisch gebruik. Wetenschappers doen veel onderzoek naar drugs(gebruik), waardoor er steeds meer informatie over de risico's en de risicogroepen voorhanden is.

Helaas ziet niet iedereen cannabis in het juiste perspectief; meningen over drugs worden vaak geleid door emoties, met weinig oog voor de feiten. Het staatje op deze pagina uit het rapport 'Ranking van drugs' -waarin het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de schadelijkheid van drugs vergelijkt- geeft inzicht in de positie van cannabis ten opzichte van bijvoorbeeld alcohol en tabak. Het uitgangspunt van de consumptie van cannabis - evenals bij alcohol - moet zijn: bewust, met mate en voor het plezier.

Cannabisondernemingen leveren een belangrijke bijdrage aan de bewustwording hiervan. De coffeeshops die verenigd zijn in het PCN informeren hun bezoekers zo goed mogelijk over de mogelijke effecten van de uiteenlopende cannabisproducten die ze verkopen.

zorg-en-aandacht