Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van februari 2023

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van februari 2023

Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand.


Experiment gesloten coffeeshopketen

De aanloopfase van het wietexperiment zal eerder van start gaan in Tilburg en Breda. Dit betekent dat in de gemeenten Tilburg en Breda telers naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar kunnen starten met leveren aan de coffeeshops. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) steunt het plan van Breda en Tilburg om eerder te starten met het wietexperiment.

Amsterdam wil deelname aan wietexperiment als elfde gemeente, maar wel met maar één stadsdeel als enige gemeente.

En van de telers, Holigram, toonde afgelopen maand beelden van de bouw van hun productiefaciliteit.

Coffeeshops
Er komt een blowverbod in de oude binnenstad van Amsterdam vanaf half mei. Maar de gemeente onderzoekt nog of een afhaalverbod voor cannabis van 16.00 uur tot 01.00 uur van donderdag tot en met zondag juridisch haalbaar en handhaafbaar is.

Coffeeshop Caza in Tilburg blijft dicht na explosie, nadat eerder een handgranaat voor de deur werd gelegd. De knal werd vermoedelijk veroorzaakt door het aansteken van een brandbare vloeistof.

De cannabisvriendelijke beachclub Tam Tam in Zandvoort heeft eerder deze maand laten weten dat ze dit jaar niet opnieuw open zullen gaan.

Een blowende coffeeshop beveiliger is in ongelijk gesteld door de Raad van State. Eerdere incidenten mogen betrokken worden en de blowende coffeeshop beveiliger is ‘onbetrouwbaar’ oordeelde de Raad van State.

Er zijn 17 inschrijvingen binnen gekomen voor het openen van een nieuwe coffeeshop in Doetinchem. De coffeeshop zou al in het najaar de deuren moeten kunnen openen.

Coffeeshop Indian Dylan in Eindhoven zal vanaf 21 april weer geopend zijn. Enkele buurtbewoners zijn de coffeeshop echter liever kwijt dan rijk.

Coffeeshop Cabo Negro in Dordrecht moet twee weken dicht blijven op last van de burgemeester nadat er brand uitbrak afgelopen maand.

Geen celstraf of andere straf voor het hebben van een externe voorraad, maar de eigenaar van de Tilburgse coffeeshop Africa moet wel ruim 280.000 euro betalen.

SGP en CU in Vlissingen willen waarschuwingen op zakjes net zoals tabak. De kans is echter klein dat de motie ook echt zal worden aangenomen.

De eigenaar van coffeeshop Cobra in Tiel stapt naar de bestuursrechter om sluiting door de burgemeester tegen te gaan. Die wil de coffeeshop namelijk 1,5 week sluiten voor het hebben van te veel voorraad.

De rechter laat de verhuizing van coffeeshop De Bengel in Wageningen doorgaan. De rechter zag er namelijk geen spoedeisend belang in gezien de verbouwing en inrichting van de nieuwe locatie nog maanden gaat duren.

De ChristenUnie Alkmaar heeft een motie voor een uitsterfbeleid voor coffeeshops voorlopig laten vallen, maar daarmee is het nog niet gedaan.

Verder in Nederland
RAND Europe doet via een online enquête ‘Onderzoek naar aankoop van cannabis buiten de coffeeshop‘.

GreenInclusive gaat zelf dit jaar al aangesloten boeren die vezelhennep telen CO2-toeslag uitkeren middels hun CO2-propositie.

Nadat in 2020 cannabisindustrie.nl werd opgericht, kwam al snel het idee om ook voor de (vezelhennep-)industrie een ‘zuster’-website te maken. Sinds afgelopen maand is hennepindustrie.nl een feit.

Buitenland nieuws
Europa
Voor het eerst in de geschiedenis is in Europa eerder afgelopen maand gereguleerde cannabis voor recreatieve doeleinden verkocht. Niet in het Nederlandse wietexperiment, maar in een experiment in het Zwitserse Basel.

Het Catalaanse parlement heeft een resolutie aangenomen waarmee ze erkennen dat Cannabis Social Clubs een positieve strategie zijn voor preventie en vermindering van risico’s. Een wetsvoorstel om cannabis te legaliseren in Spanje heeft het afgelopen maand echter niet genoeg stemmen behaald in het parlement.

De Sociaal-economische raad in Frankrijk is voorstander van de legalisering van cannabis. Dat lieten ze afgelopen maand weten tijdens een plenaire zitting, waarbij een ontwerpadvies werd aangenomen getiteld “Cannabis: weg van de status quo, naar gereguleerde legalisering”.

Malta heeft de details bekend gemaakt voor het openen van Cannabis Social Clubs. De regels zijn echter erg strikt zoals verwacht, maar ook erg duur bericht de Times of Malta. Er is dan ook al felle kritiek op de regels.

De nieuwe president van Tsjechië is voorstander van cannabis legalisatie. Dat maakte de Tsjechische cannabis journalist Lukas Hurt bekend in een bericht op LinkedIn.

Buiten Europa
Groot nieuws op het gebied van vloeipapier. Uit een Amerikaanse federale rechtszaak blijkt dat de maker van de RAW vloei liegt en bedriegt.

Wat die nieuwe Twitter regels nu echt betekenen voor cannabis? De veranderingen beperken zich vooralsnog tot de Verenigde staten, en dan vooral tot van hennep afgeleide CBD producten voor de huid.

Het Thaise parlement is er weer niet in geslaagd om wetgeving aan te nemen die cannabis in het land zou reguleren, waardoor de industrie grotendeels ongereguleerd blijft. De kans dat er nog een wetsvoorstel zal aangenomen worden tijdens het huidige parlement is daarmee komen te vervallen. De volgende regering, die mogelijk tegen de regulering van cannabis is, zal er daardoor over gaan.

De export van legale cannabis vanuit Colombia groeide in 2022 bijna 100%.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.