Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van februari 2024

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van februari 2024

Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand.

Experiment gesloten coffeeshopketen

Mogelijk gaat de uitbreiding van de wietproef met stadsdeel Amsterdam-Oost niet door. Als ook DENK dinsdag tegen stemt, is er een meerderheid tegen.

Tijdens het debat over de toevoeging van stadsdeel Amsterdam-Oost aan het Experiment gesloten coffeeshopketen diende de SGP een motie in om de Wet gesloten coffeeshopketen (kortweg de Wietwet genoemd) in de Eerste Kamer in te trekken. Iets dat niet lijkt te gaan gebeuren, maar zeker opmerkelijk.

Ook liet de de demissionaire minister weten tijdens het debat dat coffeeshops in Breda en Tilburg meer cannabisproducten uit het wietexperiment tijdens de aanloopfase op voorraad zullen mogen hebben.

Ook werd de factsheet Experiment gesloten coffeeshopketen gepubliceerd. Dit factsheet legt beknopt uit wat het experiment gesloten coffeeshopketen inhoudt, het doel is en hoe wordt onderzocht wat de effecten zijn op de volksgezondheid, criminaliteit en veiligheid.

Afgelopen maand werd een drugslab gevonden in Rijsenhout op hetzelfde adres, maar niet hetzelfde perceel waar de wietproef teler zich wil vestigen. De teler gaf eerder al aan 600 meter te gaan verhuizen en dat riep vragen op bij bij de provincie en het ministerie. Ook een lokale partij heeft raadsvragen gesteld.

In Hellevoetsluis heeft een teler te maken gehad met een poging tot inbraak, wat bij de bewoners onveiligheidsgevoelens heeft opgeroepen. De buurtbewoners uiten niet alleen bezorgdheid over de veiligheid, maar roepen ook op tot actie van de gemeente tegen de hinderlijke geur die de wietproef met zich meebrengt. De burgemeester begrijpt de onrust en is van plan te overleggen over mogelijke aanvullende maatregelen.

Village Farms kondigde aan dat het is gestart met de bouw van de indoor productfaciliteit voor wietexperiment teler Leli Holland, waarvan het voor 85% meerderheidsaandeelhouder is.

Coffeeshops

De burgemeester van Tilburg trekt keutel in: voorlopig geen nieuwe coffeeshops. Wel gaf hij aan nog steeds achter de keuze van uitbreiding en spreiding van de coffeeshops te zijn, maar niet achter de procedure.

Er is een arrestatie verricht na constatering van het overtreden van de voorraad limiet bij coffeeshop Slow Motion in Maastricht.

Cannabis consumenten in Westland blijven verstoken van een coffeeshop, ondanks groeiende steun voor een ander coffeeshopbeleid.

Een langdurig geschil over een drugsschuld leidde tot de fatale schietpartij in coffeeshop Green Place volgens het Openbaar Ministerie.

De politie heeft beelden gedeeld van de dader met een ‘raar loopje’ van de aanslag in december op coffeeshop Caza in Tilburg.

Coffeeshop Galaxy in Den Haag gaat verhuizen naar ‘de rand van de stad‘, maar heeft nog wel gemeentelijke goedkeuring nodig.

De rechter negeert de wens van de burgemeester van Tilburg om de coffeeshop Caza gesloten te houden na reeks aanslagen.

51 aanmeldingen voor openen van tweede coffeeshop in Weert. Onder de potentieel geschikte plekken bevindt zich het voormalige pand van De Hobbit, momenteel eigendom van de gemeente.

Verder in Nederland

Er is een aanzienlijke afname van geregistreerde cannabiszaken volgens de Nationale Drugs Monitor, door focus van softdrugs naar harddrugs.

Volgens de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb (PvdA) maakt cannabis je ‘dom omdat het je hersenpan klein maakt‘.

Bedrocan is een eigen cannabisonderzoekscentrum gestart waar klinisch onderzoek verricht gaat worden in Utrecht.

Een vastgoedondernemer uit Oss moet samen met zijn compagnon 2,5 miljoen euro betalen voor het vijf jaar lang runnen van een wietkwekerij oordeelde de rechtbank.

Slachtoffers speekseltest gezocht voor videoserie van werkgroep stichting VOC. Sinds de invoering van de speekseltest zijn cannabis consumenten namelijk onevenredig de dupe.

Buitenland nieuws

Europa

Duitse parlement stemt in met legalisering thuisteelt en teeltverenigingen. Voor stemden 407 parlementsleden, 226 stemden tegen en vier stemden neutraal.

De Tsjechische minister van Volksgezondheid Marek Výborný maakte bekend dat de cannabinöiden HHC, HHCO en THCP op de lijst verslavende middelen zijn geplaatst.

De EMCDDA verandert in European Drugs Agency (EUDA) en van verbodsbeleid naar op bewijs gebaseerd (evidence-based) cannabisbeleid.

Europese Commissie deels akkoord met burgerinitiatief voor hervorming cannabisbeleid. Na de registratie hebben de organisatoren zes maanden de tijd om handtekeningen te verzamelen.

Buiten Europa

In februari  is de eerste lounge waar cannabis consumptie is toegestaan in de staat Nevada geopend in Las Vegas.

De regelgevende instantie in New York heeft regelgeving goedgekeurd die thuisteelt van zes planten per volwassene toestaat.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.