Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van maart 2021

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van maart 2021

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van maart 2021

Voor de nieuwe PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand. Dit is de eerste editie.

Wietproef of toch Wietwet?

We begonnen de maand met het nieuws dat Vera Bergkamp van D66 bekend maakte dat er een theoretische meerderheid is in de Eerste Kamer om de Wietwet (Wet gesloten coffeeshopketen) goedgekeurd te krijgen. Omdat ze het te traag vindt gaan met de wietproef, is de Wietwet daarom wederom in behandeling genomen in de Eerste Kamer. Een commissie van justitie en veiligheid heeft er inmiddels over vergaderd en besloten een brief te sturen naar de demissionaire minister van justitie en veiligheid Ferdinand Grapperhaus.

Meest opvallende nieuws deze maand was wel de inval bij medicinale cannabis producent Fyta in Waalwijk, waar de politie in opdracht van de officier van justitie de 17.000 planten wilde gaan ruimen op de dag dat Fyta voor de rechtbank stond. De rechter kreeg lucht van de inval en heeft de inval afgeblazen. Uitspraak in de zaak wordt verwacht in april.

Het Canadese, beursgenoteerde Aurora Cannabis (NYSE:ACB) werd niet ingeloot voor de wietproef en spande een rechtszaak aan. Aurora verloor dit kort geding civiel recht. Het is zeker niet het eerste bezwaar dat in de rechtbank werd behandeld, maar wel een hele interessante die uitgebreide aandacht verdient. Als het namelijk net zo lang duurt als in de genoemde voorbeeld rechtszaak in het kort geding, ECLI:NL:RVS:2020:2607, dan kan het wel eens drie jaar duren voordat de selectieprocedure is afgerond.

Big Tobacco aast op Big Marijuana, terwijl Big Marijuana aast op Europa

British American Tobacco, de maker van Lucky Strike en Dunhill-sigaretten, heeft zich verder op de cannabismarkt begeven door een investering van 147 miljoen euro in een strategische samenwerking met het Canadese bedrijf Organigram. In dezelfde maand, maakten de voorzitter van de Senaatscommissie Financiën Ron Wyden (D-OR) en senator Cory Booker (D-NJ) bekend dat de wetgeving die cannabis zal legaliseren in de Verenigde Staten, prioriteit zal geven aan kleine bedrijven in plaats van aan Big Alcohol en Tobacco.

Maar ‘Big Marijuana’ aast op zijn plaats weer op Europa. Zo nam Curaleaf het Europese cannabis bedrijf EMMAC over voor $ 286 miljoen. En maakte Khiron bekend dat het met succes zijn geregistreerde cannabissoorten heeft geëxporteerd, in de vorm van levende stekken, van Colombia naar Europa. Daarnaast maakte het beursgenoteerde urban-gro (geschreven zonder hoofdletters) uit Colorado (NASDAQ:UGRO) in de laatste week van maart bekend dat het overeenkomsten heeft gesloten met twee Europese bedrijven in Nederland en Frankrijk. Om welk bedrijf het gaat in Nederland is nog niet bekend.

Opvallend nieuws uit het buitenland

Meest opvallende nieuws uit het buitenland moet wel het Colombiaanse ministerie van Volksgezondheid zijn, dat oproept tot het toelaten van de internationale export van gedroogde wiet toppen. Daarvoor heeft het ministerie een brief gestuurd naar de president van Colombia. En een onderzoeksteam uit de VS heeft het stofje gevonden wat traditioneel voor stankoverlast zorgt bij de kweek van cannabis en industriële hennep: 3-methyl-2-buteen-1-thiol (321 MBT).

Verder werd In februari bekend dat Marokko medicinale cannabis gaat legaliseren. Nu pas is de legaliseringswet openbaar en wij vertaalden de zevendelige cannabis legaliseringswet van Marokko.

En de senaat van New York stemde in met de legalisatie van cannabis inclusief coffeeshops en thuisteelt. Het enige wat nog mist is een handtekening van de gouverneur die al had aangegeven te zullen gaan tekenen.

Dubbelinterview met de Bredase burgemeester Paul Depla en wethouder Greetje Bos (VVD) over cannabis regulering

We sluiten deze maand af met een dubbelinterview van de Bredase burgemeester Paul Depla (PvdA) en wethouder Greetje Bos (VVD) waarin Depla fel uithaalt naar CDA-leider Hoekstra in een later gepubliceerd interview afgenomen door Derrick Bergman, journalist en voorzitter van stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabis Verbod, tijdens de CannaStemBus tour. Depla (PvdA), die al jaren pleit voor regulering van cannabis, kwam met zijn wethouder Greetje Bos (VVD) naar de CannaStemBus om te praten over de wietproef en regulering, thema’s die bij de formatie een belangrijke rol zullen spelen. Het interview werd op 16 maart opgenomen met 4 professionele camera’s en is een week later op YouTube gezet.

 


Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

 

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.