Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van maart 2024

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van maart 2024

Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand.

Experiment gesloten coffeeshopketen

Vanaf 17 juni 2024 zullen alle coffeeshops in alle deelnemende wietproef gemeenten een mix van gedoogde en gereguleerde cannabisproducten kunnen aanbieden.

Coffeeshops Breda en Tilburg zullen weekvoorraad wietproef producten mogen hebben tijdens de lopende aanloopfase. Om te bepalen precies hoeveel, kwam er ‘een aanloopperiode van vier weken‘.

Er was geen meerderheid (78 stemmen tegen, 72 stemmen voor) in de Tweede Kamer voor uitbreiding van het wietexperiment met stadsdeel Amsterdam-Oost.

De leden van de Haagse Coffeeshop Vereniging willen nog steeds niet mee doen aan het wietexperiment.

Gemeente Haarlemmermeer beantwoordde raadsvragen over teler in Rijsenhout. Aanleiding voor de raadsvragen waren de beoogde wijziging van de locatie van de teler in Rijsenhout, namelijk 600 meter verderop.

Een afgelopen maand gepubliceerde WOO-besluit openbaarde meer dan 500 pagina’s aan communicatie over de wietroef loting in de periode vanaf 11 december 2020 tot 25 juni 2021.

WODC publiceerde de  nulmeting van het Experiment gesloten coffeeshopketen. De nulmeting biedt inzicht in de situatie omtrent coffeeshops, cannabisconsumptie en leefomgeving in zowel interventie- als vergelijkingsgemeenten.

Bart Vollenberg zou namens wietproef teler Aardachtig ‘te wervend’ over wiet zijn geweest in de BBC reportage volgens de NVWA.

Coffeeshops

Geen straf voor coffeeshopondernemer Henry Dekker in hoger beroep. Dekker was eerder veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf, maar ging in beroep vanwege principiële redenen.

Tijdelijke vergunningen dreigen het voortbestaan van de coffeeshops in Almelo te belemmeren en dus zijn ze naar de bestuursrechter gestapt.

De SNS bank moet vanwege discriminerend beleid een coffeeshophouder een betaalrekening aanbieden volgens het gerechtshof.

Het besluit om het aantal coffeeshops te beperken in Heerlen werd uiteindelijk aangenomen met een duidelijke meerderheid van 29-6 stemmen tijdens de raadsvergadering.

De oud-medewerker wiens huis 35 jaar als voorraad plek voor coffeeshop High Times in Eindhoven fungeerde, wil nu 160.000 euro van zijn voormalige baas.

Een gemeentewoordvoerder van de gemeente Waalwijk heeft eerder deze week laten weten dat ze de uitspraak van de Raad van State over de sluiting van coffeeshop Down Town afwachten voordat ze zich over het coffeeshopbeleid gaan buigen.

De eigenaar van coffeeshop Taveerne Oasis is onbereikbaar en de gemeente zwijgt: leeggehaalde shop laat vragen onbeantwoord.

De gemeente Venray houdt vast aan de huidige plek voor coffeeshops in afwachting van het wietexperiment en de legalisatie van cannabis in Duitsland.

Molotovcocktail aangetroffen bij geteisterde coffeeshop Caza in Tilburg. De aanval markeert de zoveelste in een reeks van gerichte acties tegen de coffeeshop in de afgelopen twee jaar.

Bezwaarschriften ingediend tegen weigering coffeeshopvergunningen in Roermond. Van de drie bezwaarschriften in Roermond tegen de weigering van een coffeeshopvergunning zijn er twee uit Zuid-Holland: van de eigenaren van coffeeshop John & Co en van The Hit in Den Haag.

Verder in Nederland

Het beursgenoteerde Canadese bedrijf Aurora trok zich recentelijk volledig terug uit Nederland. Waarom precies zocht Mauro uit.

De minister van Medische Zorg Pia Dijksta en de burgemeesters van Tilburg en Waalwijk bezochten wietproef teler Fyta en coffeeshop Shiva in Tilburg.

Rotterdam is de stad met de hoogste concentratie van cannabisgebruik in Europa volgens de meest recent gepubliceerde rioolwater analyse van het EMCDDA.

Buitenland nieuws

Europa

De Bundesrat besloot om de bemiddelingscommissie voor de Duitse cannabiswet niet bijeen te roepen. De wet is vanaf 1 april van kracht.

Cannabis is veruit de meest gebruikte illegale drug in België in 2022. Dat bleek uit het rapport ‘The drug situation in Belgium in 2022‘ van de Unit Illegale Drugs van gezondheidsinstituut Sciensano.

De Belgische cannabisbeurs Terpz & Herbz kreeg geen vergunning van de burgemeester in Avelgem en zal nu plaatsvinden op 20 april in Izegem.

Griekenland is gestart met het voorschrijven van medicinale cannabis aan patiënten, een besluit dat door de minister van Volksgezondheid met vreugde werd ontvangen.

Buiten Europa

In totaal woont nu 54 procent van de Amerikanen in een staat waar de markt voor recreatief cannabisgebruik legaal is.

Biden haalt als eerste Amerikaanse president ooit cannabis aan tijdens State of the Union. Ook plaatste Biden een Tweet waarin hij schreef: “Niemand zou moeten worden opgesloten alleen maar voor het gebruik of bezit van marihuana.”

Zuid-Afrika dicht bij cannabis regulering: alleen handtekening president nog. De verwachting is dat president Cyril Ramaphosa de wetgeving vóór de nieuwe verkiezingen van 27 mei zal ondertekenen.

In 2023 werd er voor 294 ton aan legale cannabis geoogst in Marokko op 277 hectare. Volgens Reuters werd de eerste legale oogst binnengehaald door 430 boeren in 30 coöperaties.

Zo’n 72% van de Canadese consumenten koopt wiet via legale winkels. Gevraagd waarom ze dit deden, noemde 38 procent van de respondenten productveiligheid als de belangrijkste reden.

Eindrapport evaluatie Canadese cannabiswet gepubliceerd door Health Canada. Het rapport identificeert verder 54 aanbevelingen en 11 observaties om de uitvoering van de wet te versterken en te verbeteren.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.