Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van mei 2021

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van mei 2021

Voor de nieuwe PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand. Dit is de derde editie.

Wietwet & Experiment Gesloten Coffeeshopketen

Deze maand werd bekend dat D66 Tweede Kamerlid Joost Sneller namens de partij de Wietwet in de Eerste Kamer gaat verdedigen en gaat over het wietexperiment. En de Gemeente Lingewaard zou akkoord zijn met de vestiging van een ingelote wietproef teler.

Het zou gaan om een teler met Amerikaans moederbedrijf volgens De Gelderlander, maar een anonieme bron trekt dit in twijfel.

En verder in Nederland

Coffeeshops mogen vanaf 5 juni weer helemaal open, inclusief horecagedeelte

maar langer verblijven in de coffeeshop zit er nog niet in.

Witwassen is niet de juiste term voor de problemen tussen banken en coffeeshops. Wat dan wel en waarom kan het snel opgelost zijn? Jef Martens zocht het uit omdat deze maand een uitspraak ten gunste van een coffeeshop ondernemer in een rechtszaak gedaan.

Zorgelijk is dat het stekkenvirus HpLVd uitbreidt over de hele wereld en overdraagbaar is van de moederplant naar het zaad dat het produceert. Het is al geconstateerd in Europa en Nederland.

Voor de Nederlandse industriële hennep producent Hempflax gaan de zaken goed. Hempflax zag een omzetstijging van 43% in 2020 naar 14,5 miljoen euro.

Medicinale cannabis

Het bijwerkingencentrum Lareb en het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) zoeken medicinale cannabis ervaringen voor een onderzoek. Ook zijn de details van het Erasmus MC onderzoek naar cannabisolie behandeling voor hersentumoren bekendgemaakt. Zo gaat het puur om de werking van isolaten van THC en CBD en niet van breedspectrum of volspectrum cannabisolie schrijft Jef Martens in een analyse.

Daarnaast heeft deze maand Bedrocan samen met een aantal bedrijven uit de keten van medicinale cannabis in Nederland, waaronder apotheken, artsen en onderzoekers van het LUMC, UMC Utrecht, Universitair Medisch Centrum Groningen en Wageningen University & Research, de stichting Instituut Medicinale Cannabis opgericht.

Buitenland nieuws

Interministeriële werkgroepen Luxemburg presenteren in juli resultaten van een onderzoek naar de legalisatie van cannabis. En in Zwitserland is de Nationale Raad volksgezondheidscommissie van akkoord met landelijke cannabis regulering, waardoor er wel erg veel parallellen (gaan) zijn met Nederland. In beide landen kan er een experiment wel eens gaan plaatsvinden, maar tegelijkertijd ook landelijke cannabis regulering.

En een ruime meerderheid (70%) koopt inmiddels cannabis via legale wegen in Canada, waarmee het aandeel van de zwarte markt steeds verder afneemt. Terwijl de president van Suriname een werkgroep Implementatie Industriële Hennepteelt heeft geïnstalleerd.

Skittles® maker Mars Wrigley klaagt Zkittlez strain makers aan en de Zkittlez breeder reageerde dan ook direct. Maar zal waarschijnlijk uiteindelijk het onderspit delven.

Cannabis op de beurs

High Tide is de eerste grote beursgenoteerde cannabisdetailhandelaar die op de NASDAQ zal worden genoteerd op 2 juni. Met een Nederlands tintje! En verrassend maakte Aurora bekend dat ze voortaan op de NASDAQ zijn te vinden in plaats van NYSE. Aandeelhouder van Aurora? Geen zorgen, u hoeft geen verdere actie te ondernemen.

Daarnaast is ook het Canadese Flora Growth Corp. naar de NASDAQ gegaan. En Hexo Corp (NYSE:HEXO) nam craft grower 48North Cannabis Corp over voor $50 miljoen.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.