Columns

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van november 2022

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van november 2022

Het nationale en internationale cannabisindustrie nieuws van november 2022
Voor de PCN website is cannabisindustrie.nl gevraagd om een maandelijkse terugblik te maken van het belangrijkste cannabisindustrie nieuws van de afgelopen maand.

Afgelopen 4 november vond het symposium plaats ter ere van het 25-jarige bestaan van PCN. Een flinke reportage was dus op zijn plaats, met foto's en de opgenomen debatten.

Experiment gesloten coffeeshopketen
Ministers Yeşilgöz-Zegerius en Kuipers zijn de mogelijkheden aan het verkennen om eerder te starten met het wietexperiment naar aanleiding van de oproep van de burgemeesters van Breda en Tilburg. Ook PvdA’er Songul Mutluer is het daarmee eens.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Kuipers sprak daarnaast eerder deze maand met een teler in Drachten en verschillende partijen zoals telers, coffeeshophouders en de gemeente Smallingerland.

De nieuwe CDA burgemeester Berry Link van Veendam werkt een ingelote en goedgekeurde wietexperiment teler alsnog tegen, maar voorlopig delft de burgemeester het onderspit.

Eerder deze week kwam het programma Nieuwsuur met een reportage over het Experiment gesloten coffeeshopketen. Daarbij brachten ze onder andere een bezoek aan Fyta in Waalwijk, dat al klaar is om te leveren aan de coffeeshops maar voorlopig moet wachten totdat de andere telers ook zo ver zijn.

Coffeeshops
Doetinchem krijgt er een coffeeshop bij, daarvoor is de procedure gestart. De burgemeester verwacht dat voor de zomer van 2023 een vergunning kan worden verleend.

Er gaat een nieuwe, zesde, coffeeshop bij komen in Den Bosch. Maar daarvoor moeten wel eerst de twee coffeeshops Chip 'n Dale en Meetpoint op de Hinthamerstraat verhuizen.

De Gemeente Den Haag heeft een aanvraag ontvangen voor het openen van een coffeeshop in een pand van een snackbar.Het zou gaan om het pand Maanweg 23 in de wijk Binckhorst waar nu Snackbar De Maan in is gevestigd.

Eindhoven wacht een uitspraak van de Raad van State af voor er meer coffeeshops komen. De aanstaande uitspraak van de Raad van State in een zaak over schaarse vergunningen in Roermond is cruciaal voor Eindhoven, maar ook voor andere coffeeshops in het land.

Dat terwijl begin 2023 duidelijkheid zal zijn over de mogelijke locaties voor een tweede coffeeshop in Helmond. De stad met 91.000 inwoners heeft namelijk nog steeds maar één coffeeshop, terwijl uit vorig jaar gepubliceerd onderzoek bleek dat er in de gemeente plaats is voor meer.

Coffeeshop Caza in Tilburg is drie maanden dicht na de vondst van een handgranaat voor de deur. Eerder dit jaar werd er ook al op de deur van de coffeeshop geschoten, waardoor de burgemeester nu spreekt van een optelsom. Inmiddels heeft Caza bezwaar aangetekend bij de rechter.

Red Bull heeft een zelf aangespannen kort geding van The Bulldog verloren. Henk de Vries en zijn bedrijf willen namelijk €49 miljoen schadevergoeding van Red Bull.

Het CDA in Groningen wil de coffeeshops weg van zichtbare plekken in de binnenstad. Ze reppen over een ‘uitwijkbeleid’ door op termijn de coffeeshops in de binnenstad geen vergunning meer te geven. Coffeeshop The Clown in Groningen stopt in ieder geval na 28 jaar op nieuwjaarsdag.

De gemeente Nijmegen heeft het pand van coffeeshop Dreadlock & Jetset gekocht. De coffeeshop is echter niet gestopt, maar is verhuist naar schuin tegenover het oude pand.

De verkeersoverlast van de coffeeshops in Gouda is geen reden tot een verandering van het coffeeshopbeleid, maar er komt wel meer toezicht en handhaving.

Verder in Nederland
Patiënten in Tilburg zullen op voorschrift van hun arts medicinale cannabis mogen blijven kweken in hun huis en/of tuin.

Het gemiddelde THC-percentage in de populairste (en meest verkochte) wiet steeg in 2022 significant, maar de prijzen van wiet en hasj zijn weinig veranderd schrijft het Trimbos-instituut in de eerder deze maand verschenen THC-monitor.

Er is nog steeds geen oplossing voor vezelhennep in verband met de nieuwe landbouwregels die in 2023 in gaan. De gevolgen van de nieuwe landbouwregels zullen catastrofaal zijn voor de vezelhennepindustrie als er geen oplossing komt.

Een Russische medicinale cannabis patiënt mag Nederland niet worden uitgezet. De Russische staatsburger die op zestienjarige leeftijd een zeldzame vorm van bloedkanker heeft ontwikkeld, wordt momenteel behandeld in Nederland.

Buitenland nieuws

Europa
De burgerlijke rechtbank bepaalde eerder deze maand dat Antwerpen een schadevergoeding van 13.400 euro moet betalen aan de CBD winkel Florapoint ‘imagoschade en verloren inkomsten’ heeft geleden na een onrechtmatige sluiting.

Malta heeft het hoofd van de cannabisautoriteit vervangen door een tegenstander van de legalisatie cannabis. ReLeaf Malta, de NGO die een groot aandeel had in de legalisering van cannabis in Malta, reageerde dan ook verbolgen. Wel kwam niet lang daarna het nieuws dat Malta in februari 2023 start met de procedure voor het openen van Cannabis Social Clubs.

Eerder deze maand werd bekend dat de gezondheidsminister van Beieren lobbyde bij Europese Unie tegen de legalisatie van cannabis door Duitsland. De strijd in Duitsland en in de Europese Unie is dus zeker nog niet gestreden.

Buiten Europa
Kiezers in de Amerikaanse staat Maryland stemden eerder deze maand met een ruime meerderheid vóór de legalisatie van cannabis inclusief thuisteelt. Ook Missouri legaliseerde als 21e staat cannabis. Dat terwijl in Texas vijf steden cannabis decriminaliseerden.

De Democratische gouverneur van het oerconservatieve Kentucky heeft twee uitvoeringsbesluiten ondertekend die onder andere het bezit van medicinale cannabis uit andere staten toestaan en Delta-8 THC reguleren.

New York geeft goedkeuring gegeven aan de vergunningen voor de eerste 36 cannabiswinkels. Daarvan zijn 28 vergunningen gegaan naar eerder veroordeelden voor cannabisovertredingen en 8 naar non-profit organisaties.

Oregon verleent gratie aan zo’n 45.000 mensen voor cannabisbezit. De gratie zal 47.144 veroordelingen voor het bezit van een kleine hoeveelheid cannabis uit individuele dossiers schrappen.

Volgens een nieuwe studie, die nota bene werd gefinancierd door NIDA dat onderdeel is van de Amerikaanse federale overheid, is de legalisatie van cannabis door de verschillende staten niet geassocieerd met een toename van het gebruik van cannabis onder jongeren.

In Thailand mag er niet meer voor recreatieve redenen, dus niet medicinaal, cannabis worden gebruikt in de winkels. Maar ook de verkoop van cannabis met een hoog THC gehalte voor recreatieve doeleinden is per direct aan banden gelegd.

Dit artikel is geproduceerd door cannabisindustrie.nl in opdracht van PCN.

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.