Uitreiking jaarlijkse PCN prijs op Cannabis Bevrijdingsdag in Amsterdam
Cannabis-olie pionier Rick Simpson winnaar Koos Zwart Award 2016

EINDHOVEN – De Koos Zwart Award 2016 gaat naar Rick Simpson, een van 's werelds grootste pioniers op het gebied van medicinale cannabis-olie. Het PCN reikt de prijs elk jaar uit aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze heeft ingezet voor legalisering en normalisering van cannabis. Simpson komt naar Nederland voor de uitreiking, tijdens de achtste Cannabis Bevrijdingsdag, op 12 juni in Amsterdam.

Rick Simpson 2 Rick Simpson heeft als weinig anderen bijgedragen aan de verspreiding van kennis over medicinale cannabis-olie. Veel mensen noemen deze olie zelfs 'RSO': Rick Simpson Oil. Nadat hij jarenlang zware medicatie tegen kanker had geslikt, besloot Simpson eind jaren negentig om sterk geconcentreerde olie te gaan maken op basis van cannabis. De resultaten waren zo indrukwekkend dat hij sindsdien zijn leven wijdt aan dit natuurlijke medicijn.

Roken of verdampen is niet nodig; een paar druppeltjes onder de tong volstaat, zodat het middel ook voor ouderen en kinderen toepasbaar is. De verbluffende resultaten van cannabis-olie bij zwaar epileptische kinderen hebben in de VS veel aandacht gekregen. Zijn vaderland Canada heeft Simpson vaarwel gezegd; hij woont al een paar jaar in Kroatië. Zijn video's, met name de documentaire 'Run from the cure: the Rick Simpson story' zijn miljoenen keren bekeken op internet.

Rick Simpson roept controverses op, zeker zijn claim dat de stoffen in de cannabisplant kanker kunnen genezen. Sommigen zetten hem weg als charlatan, anderen vinden dat hij een Nobelprijs verdient. Eén ding is zeker: medicinale cannabis-olie is aan een onstuitbare opmars bezig en biedt miljoenen mensen verlichting van pijn, verbeterde slaap en eetlust, ontspanning van spieren en andere positieve effecten. En Rick Simpson speelt in die opmars een baanbrekende rol.

Rick Simpson zal de Koos Zwart Award 2016 in ontvangst nemen op Cannabis Bevrijdingsdag, zondag 12 juni, in het Flevopark in Amsterdam. Dit zal zijn eerste publieke optreden in Nederland worden. Meer informatie over Cannabis Bevrijdingsdag op www.cannabis-bevrijdingsdag.nl

Na het overlijden van Koos Zwart (1947-2014) besloot het PCN haar jaarlijkse 'PCN Hoofdprijs' naar hem te vernoemen. Zwart was jarenlang adviseur van het PCN en zette zich zijn leven lang in voor rationeel en pragmatisch drugsbeleid. Eerdere winnaars van de prijs zijn Doede de Jong (2014) en Ben Dronkers (2015).

Het PCN is dé landelijke vereniging voor coffeeshops, growshops en andere cannabisgerelateerde ondernemingen. De leden zijn betrokken ondernemingen die verder denken dan de eigen shop. Zij maken zich samen sterk voor een basis die het mogelijk maakt om te functioneren als gewone bedrijven. Het PCN streeft naar een erkende, professionele en volwassen branche, in gesprek met de overheid.

Klik hier recent interview met Simpson online