De Stichting Ideele Reclame (SIRE) publiceerde in 1980 de brochure 'Wat iedereen over drugs zou moeten weten'. 

Alleen in de inleiding wordt al klare taal gesproken: 

Veel mensen zijn bang voor drugs. Dat is jammer. Want die angst voor het onbekende (dat is het namelijk vaak) laat weinig ruimte voor gezond verstand. Maar des te meer voor paniekerige reacties. En dat maakt het denken en praten over drugs extra moeilijk. Misschien zelfs wel hopeloos.
De beste manier om angst voor drugs te verdrijven, is zoveel mogelijk aan de weet komen. Over drugs zelf. Over de mensen die ze gebruiken. Over de redenen waarom mensen drugs gebruiken. En wat je wel of niet aan druggebruik kunt doen. Om het te verminderen. Te verhinderen. Of met het bestaan ervan te leren leven.
Er is veel over drugs, druggebruik en druggebruikers geschreven. Van simpele pamfletjes tot dikke, ingewikkelde boeken toe. Dit boekje kan dan ook onmogelijk compleet zijn. Maar wie het uit heeft, weet genoeg om weer een stapje verder te kunnen. Zonder angst, mét gezond verstand.

Meer lezen over ouder-kind gesprekken betreft softdrugs, zie daarvoor het VOC-artikel, 8-11-2017:  VOC-artikel, 8-11-2017