-Polderwiet:
Vlijmscherp commentaar van Eric de Kluis op Binnenlands bestuur betreft de aangekondigde experimenteren met gereguleerde cannabisteelt onder kabinet Rutte III.

Dat er nu een experiment komt is op het eerste gezicht verbazend, schrijft de Kluis, want de coalitiepartners staan lijnrecht tegen over elkaar. Begin november hadden zich echter al meer dan 30 gemeentes voor de experimenten aangemeld. Een klein aantal plantages die de 6 tot 10 gemeenten moeten gaan bedienen kunnen nooit voldoende hasj en wietsoorten leveren om daadwerkelijk met het criminele aanbod te kunnen concurreren. Het is volgens de Kluis dus nog maar de vraag of dergelijke experimenten tot enig inzicht zullen leiden over hoe Nederland eruit zou zien wanneer softdrugs uit het criminele circuit gehaald zou worden. De Kluis besluit zijn betoog met het citaat:

'De boodschap die het kabinet met deze maatregelen uitzendt is dubbel: het produceren van hasj en wiet is crimineel en dient vervolgd, maar tegelijkertijd gaat de staat wel zelf toezicht houden op gemeentelijke productie van hetzelfde product. Welk normen- en waardenpatroon ligt daaraan ten grondslag? Het is het ultieme polderen, dat er meer op gericht lijkt de coalitiepartners tevreden te stellen dan op het maken van keuzes die getuigen van een visie. Te vrezen valt dat dit de komende jaren niet het enige beleidsonderwerp wordt waar het bijeenhouden van de coalitie prevaleert boven gedegen beleidsvoering'.

Bron: Binnenlands Bestuur, 10-11-2017   lees hier meer