Doordat social media de klassieke alcoholfuik heeft genekt zet de politie vliegende brigades in, die dankzij de speekseltester vaker op drugs kunnen controleren, dus ook op cannabis. Coffeeshops waarschuwen klanten dan ook op de speekseltesten in het verkeer die vanaf 1 juli al gelden. Terwijl de alcoholcontroles dalen verwacht de politie een toename van het aantal drugscontroles in het verkeer door de speekseltesten.

Uit een WOB procedure door de Volkskrant blijkt dat op de Maastunnel en Maasboulevard in Rotterdam en op de Amsterdamse Overtoom de meeste chauffeurs zijn betrapt de afgelopen jaren.

Betreft cannabis geldt:
De grenswaarde voor cannabis is 3 microgram van de werkzame stof THC per liter bloed. Door een joint is iemand 4 tot 6 uur 'onder invloed'. Het roken van meer joints verlengt dat niet evenredig veel meer. Ook bij het effect van cannabis gelden verschillen, afhankelijk van de sterkte van de joint en de fysieke toestand van de blower. Bij gecombineerd gebruik van alcohol en cannabis geldt een grenswaarde van 0,2 promille alcohol (één glas bier) en 1,0 microgram THC. De nieuwe speekseltest voor drugs controleert ook op onder andere xtc, speed en cocaïne. Wie bij een speekseltest positief test op drugs, krijgt altijd een rijverbod van 24 uur. Er kan bloedonderzoek volgen via het NFI.

Bron: Volkskrant, 13-11-2017 

Lees hier meer