Coöperatieve transitie naar gecontroleerde cannabisteelt
De LeLi Holland cannabis coöperatie is in 2014 opgericht, ‘om gecontroleerde coöperatieve cannabisteelt te faciliteren teneinde een valide bemonstering mogelijk te maken voor deugdelijke laboratoriumanalyse ten behoeve van het verplicht verstrekken van ingrediënteninformatie met doseerindicaties én gebruiksrisico’s bij de gedoogde cannabisverkoop’. LeLi Holland is opgericht door Leon Lichtendahl, een Drentse zorgveteraan, waarbij de voormalige legale medicinale cannabisteler James Burton (van SIMM) en humanistiek onderzoekster Hester Kooistra zijn geconsulteerd ter ondersteuning van een coöperatief onderzoekstel.

Op 12 oktober jl. heeft LeLi Holland meer dan 200 Nederlandse gemeenten aangeschreven om dit coöperatieve initiatief aan te bieden (zie brief via www.leliholland.nl) LeLi Holland wil alle partijen samenbrengen die nodig zijn om het maatschappelijke probleem van een ongecontroleerde achterdeur aan te kunnen pakken. Middels een drievoudige gecontroleerde cannabisteelt ten einde een valide kwaliteitscontrole en etikettering per gram voor de gedoogde verkoop kan een diversiteit aan cannabis variëteiten worden gefaciliteerd. Door de introductie van ‘Camuletbeleid’ in een regio/gemeente door middel van een onderzoekspilot wordt binnen de duur van het wetenschappelijke onderzoek een transitie naar een gecontroleerde cannabisteelt en -distributie gerealiseerd waarin afspraken zijn opgenomen om een gesloten keten te waarborgen. De initiatiefwet gesloten coffeeshopketen door D66 lijkt overigens met de aangekondigde Rutte III wietteeltexperimenten in de ijskast te zijn gezet.

De 'wetenschappelijke aanvliegroute' die LeLi Holland hanteert heeft al een wettelijke status vanuit de huidige Opiumwet, voor de overige initiatieven voor gereguleerde (gedoogde) cannabisteelt experimenten voorgesteld door de VNG moet daarentegen nog wetgeving worden ontwikkeld.

Door: Hester Kooistra via VOC Nederland, 22-11-2017