De regering Trump heeft donderdag het softdrugsbeleid van Obama teruggedraaid. Dat betekend dat Amerikaanse marihuana-ondernemingen en (in theorie) gebruikers in het vizier van justitie komen.
De afgelopen jaren hebben in totaal 29 staten cannabis gelegaliseerd; in 21 staten voor medisch gebruik en 8 staten ook voor recreatief gebruik. Met de legalisering in Californië kwam deze week een nieuwe miljardenmarkt op gang.
In federale ogen was marihuanabezit al die tijd illegaal. Maar Obama liet in 2013, na de legalisering in de eerste twee staten, Colorado en Washington, een justitiële richtlijn opstellen die de handhaving feitelijk opschortte. Dit zogeheten Cole-memo is nu door Trumps minister van justitie Jeff Sessions herroepen. 'Die richtlijn ondermijnt de wet', schrijft Sessions in een toelichting. Het is opnieuw een maatregel waarmee het beleid van Obama wordt teruggedraaid. Ook over het klimaat, belastingen, gezondheidszorg en bijvoorbeeld het Iran-verdrag heeft Trump (net als veel Republikeinen) andere ideeën dan zijn voorganger.
Sessions geeft openbare aanklagers nu weer de vrijheid om naar eigen inzicht de marihuanahandel aan te pakken. Daarbij moeten ze wel rekening houden met hun 'beperkte middelen, de ernst van het misdrijf, en het afschrikkende effect dat van hun acties kan uitgaan'. Opmerkelijk is dat Sessions hiermee de 'groeiende drugscrisis' en 'gewelddadige criminaliteit' wil aanpakken. De drugscrisis in Amerika draait vooral om cocaïne, heroïne en pijnstillers, die jaarlijks tot tienduizenden dodelijke overdoses leiden. Trump heeft diverse keren beloofd de opiatencrisis aan te pakken, die mede is veroorzaakt door de legale verspreiding van verslavende pijnstillers door farmaceutische bedrijven.

Bron Volkskrant, 4-1-2018 en-weer-zet-trump-een-streep-door-beleid-obama-vs-voeren-oorlog-tegen-softdrugs-op