Met zijn acties en de daaruit voortvloeiende rechtszaken dwong Kees Hoekert in de jaren zestig en zeventig het Nederlandse gedoogbeleid voor softdrugs af. Op de laatste dag van 2017 overleed hij op 88-jarige leeftijd.

Achterop zijn boot De Witte Raaf, in parken en plantsoenen, in de plantenbakken op de vensterbank van het politiebureau tegenover zijn boot - overal plantte Hoekert hennepzaadjes, samen met zijn gabber Robert-Jasper Grootveld, provo en overtuigd cannabist. De twee verkochten in 1971 in enkele weken tienduizenden hennepplantjes voor een gulden per stuk. Maximaal tien per klant, kwam die uit het buitenland mocht hij er 25 meenemen. De toeloop was zo groot dat de politie zich genoodzaakt zag het verkeer te regelen. Ze vergaarden hiermee in één klap een stevig bedrijfskapitaal voor de Lowlands Weed Company die zich ten doel stelde 'de verhenneping van onze maatschappij' te bevorderen. Rokers moesten zelf met het zaad in de weer kunnen gaan om hun eigen marihuana te verbouwen.
Het ging Hoekert vooral om het spel, hij wilde de autoriteiten tarten en plezier hebben. De verkoop was bijzaak, rijk is hij er niet van geworden. Bovenal was hij uit op vervolging, dan kon de wetgeving worden opgerekt. Hij kreeg zijn zin, hij werd gedagvaard wegens overtreding van de Opiumwet. Gebarend als een operazanger voerde Hoekert zijn eigen verdediging. Met zijn optreden dreef hij het Amsterdamse hof tot wanhoop. 'De Opiumwet? Een vergiet, edelachtbaren. Onderweg naar het gerechtshof zag ik alleen al achter vier ramen aan de Prinsengracht de hennep bloeien. En ook: Marihuana is onkruid en komt dus altijd weer terug. Je kan het daarom ook niet verbieden' waren veel gebruikte uitspraken van Hoekert vanachter het hekje.
In 1976 bracht de overheid een onderscheid aan tussen hard- en softdrugs en werd het bezit van kleine hoeveelheden hennepproducten niet langer strafbaar. Jammer voor Hoekert: geen rechtszaken meer.

Via: Volkskrant, 31-12-2017 https://www.volkskrant.nl/binnenland/kees-hoekert-1929-2017-grootvader-van-de-nederwiet + VOC, 2-1-2018 https://www.voc-nederland.org/2018/01/kees-hoekert-vader-van-de-nederwiet-en-oprichter-lowlands-weed-company-overleden/