TILBURG - Op een drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst van het PCN (Platform Cannabis-ondernemingen Nederland) in Tilburg ontving voormalig minister-president en ‘vader van het gedoogbeleid’ Dries van Agt gisteren de Koos Zwart Award. Kamerlid Vera Bergkamp (D66) praatte de coffeeshopondernemers bij over de experimenten met gereguleerde cannabisteelt.

Klik op de foto Dries van Agt ontvangt de Koos Zwart Award uit handen van PCN voorzitter Hein Schafrat (Foto Derrick Bergman Gonzo Media)                  
1 PCN Tilburg 17 01 2018 Foto Derrick Bergman 02 0167 Het PCN reikt de Koos Zwart Award jaarlijks uit aan iemand die zich uitzonderlijk heeft ingezet  voor normalisering en legalisering van cannabis. Omdat Van Agt vorig jaar verhinderd was op Cannabis Bevrijdingsdag, kreeg hij de prijs op de PCN nieuwjaarsbijeenkomst. In zijn speech vertelde Van Agt (86) dat hij zelf nog nooit een stickie had gerookt, maar dat hij dit vandaag wel wilde proberen.
Van Agt prees Vera Bergkamp voor haar inzet om cannabis verder te decriminaliseren en verontschuldigde zich dat hij na de wijziging van de Opiumwet in 1976 niet meer had gedaan om ook de teelt van cannabis te regelen. Maar dat gaat er nu, 42 jaar later, dan eindelijk van komen. “Makkers, dit is het jaar van de victorie!” aldus Van Agt. “Ons heil komt uit Californië en Canada, de doorbraak is nu echt nabij.”

 © foto M. van Bussel
  2018 01 18 PHOTO 00000008  Vera Bergkamp begon haar speech met felicitaties aan Dries van Agt, voor wie ze veel respect heeft. Ze vertelde hoe de onthullingen van Nieuwsuur over de gemanipuleerde WODC onderzoeken naar cannabis en coffeeshops haar hebben geschokt. “Het ministerie van justitie en veiligheid is geradicaliseerd als het om drugsbeleid gaat”, aldus Bergkamp. Ze verzekerde haar gehoor dat ze “boven op de experimenten blijft zitten” en dat de coffeeshopbranche betrokken zal worden bij de voorbereidingen. Bergkamp zei voorstander te zijn van uniforme experimenten, omdat de resultaten anders niet goed te vergelijken zouden zijn.
Bergkamp benadrukte het belang van vereniging binnen de coffeeshopbranche en sprak haar waardering uit voor Cannabis Connect, de koepel waarin coffeeshopbonden PCN en BCD en stichting Epicurus Foundation samenwerken. PCN voorzitter Hein Schafrat constateerde dat “het plantje meer ruimte krijgt” en dat steeds meer shops zich realiseren dat zij samen sterker staan.
Raymond Dufour, voorzitter van de stichting Drugsbeleid, gaf een historisch overzicht van de ontwikkelingen sinds de oprichting van de stichting in 1996. Dufour: “Ik prijs me gelukkig om me in gezelschap te bevinden van de meest effectieve criminaliteitsbestrijders van Nederland.” Ook hij verwacht dat 2018 het jaar wordt waarin de coffeeshop eindelijk uit de schaduw komt. Dufour raadde de aanwezige ondernemers aan de commissie die de teeltexperimenten gaat begeleiden vóór te zijn en de politiek de weg te wijzen. 3 PCN Tilburg 17 01 2018 Foto Derrick Bergman 02 0568

V.l.n.r.: Dries van Agt, John Roozen (VOC), Raymond Dufour (Stichting Drugsbeleid), Vera Bergkamp en Freek Polak (VOC en Stichting Drugsbeleid) Foto Derrick Bergman Gonzo Media