Redactionele artikelen

Ex burgemeester Haarlem bij PCN Meet & Greet: ‘Grootste winst coffeeshop keurmerk is vertrouwen’

Ex burgemeester Haarlem bij PCN Meet & Greet: ‘Grootste winst coffeeshop keurmerk is vertrouwen’

Voormalig burgemeester van Haarlem Bernt Schneiders was een van de sprekers tijdens de drukbezochte Meet & Greet bijeenkomst die het PCN op 19 april organiseerde in Tilburg. Schneiders vertelde over de ervaringen met het Haarlemse keurmerk voor coffeeshops. ‘De grootste winst van het keurmerk was dat het onderlinge vertrouwen groeide.’

Vanuit het hele land kwamen cannabisondernemers naar Tilburg voor de Meet & Greet, één dag voor de wereldwijde wiet feestdag 420. PCN voorzitter Sander Hewitt vertelde in zijn welkomstwoord over het landelijke coffeeshop keurmerk waar het PCN aan werkt. Hewitt: ‘Het PCN bestuur is er van overtuigd dat een landelijk keurmerk een essentiële stap is in het lange proces van normalisering en acceptatie van onze branche.’ Hij sprak de hoop uit dat ‘genoeg ondernemers het belang inzien van deze vorm van zelfregulering voor het voortbestaan van de coffeeshop’.

Duitsland
De ontwikkelingen buiten Nederland zijn positief, met name in Duitsland waar cannabis sinds 1 april legaal is. Maar in eigen land blijft de situatie zorgelijk. De vier partijen die een nieuwe regering proberen te vormen staan niet bepaald als cannabisvriendelijk te boek. August de Loor waarschuwde voor de funeste invloed van de ondermijningsdoctrine. De coffeeshop is in die doctrine niet meer een belangrijk instrument voor harm reduction, scheiding der markten en het in goede banen leiden van cannabis. Nee, de coffeeshop is deel van een ondermijnende branche.

August de Loor

August de Loor

Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem tussen 2006 en 2016, vertelde de zaal dat PCN bestuurslid Hein Schafrat hem had uitgenodigd. ‘Tegenwoordig noem ik Hein mijn vriend, maar dat was tien jaar geleden heel anders. Toen stonden we recht tegenover elkaar, met getrokken mensen, bij wijze van spreken. Door het keurmerk veranderde dat volledig.’ Als kern van het keurmerk beschouwt Schneiders dat coffeeshops er hun maatschappelijke verantwoordelijkheid mee nemen.

Concrete voordelen
Sinds de invoering 2013 zijn er nauwelijks sancties of sluitingen geweest in Haarlem. Tegenover de extra plichten staan voor de coffeeshops concrete voordelen, zoals een milder sanctieregime en een hoger voorraadmaximum. ‘Maar de grootste winst van het keurmerk’, zei Schneiders, ‘was dat het onderlinge vertrouwen groeide.’ Daardoor wist de gemeente bijvoorbeeld dat een shop er alles aan deed om minderjarigen buiten de deur te houden. Als er dan -ondanks alle maatregelen- toch een 17-jarige werd aangetroffen, volgde niet meteen een sanctie, zoals in andere coffeeshopgemeenten. 

Naast het landelijk keurmerk en het politieke klimaat kwam het wietexperiment uitgebreid aan bod tijdens deze Meet & Greet. Patrick Stevens van Holigram, één van de tien aangewezen telers, verzorgde een boeiende presentatie over de weg die Holigram tot nu toe heeft afgelegd en de vooruitzichten voor de toekomst. Holigram komt voort uit de stichting JoinUs van John en Inez, “de ideale wiettelers uit Bierum”. Ze spelen de hoofdrol in de documentaire ‘Legale wiet’ van Frans Bromet uit 2021. 

Holigram

Patrick Stevens van Holigram

Fresh Frozen extractie

Stevens ging onder meer in op de productie van hasj, een onderwerp dat weinig aandacht krijgt. Toepassing van de traditionele Marokkaanse methode om hasj te maken is ondoenlijk, dus gebruikt Holigram dry sift (zeef)technieken en ijsextractie (Ice-o-lator). Ook voor fresh frozen extractie, waarbij het plantmateriaal niet wordt gedroogd maar meteen bevroren. Dit levert een zuiver concentraat op, dat je makkelijk kunt dabben of verdampen. De presentatie maakte zeer nieuwsgierig naar de producten van Holigram, zowel de wiet als de hasj.

Paneldebat

Nizar El Mahjoubi, Rick Brand en Alex Meijer

Na de pauze schoven drie coffeeshopondernemers aan voor een paneldebat over het wietexperiment. Rick Brand van De Baron in Breda en Alex Meijer van Maximilian in Tilburg vertelden over de knelpunten en kinderziektes. Nizar El Mahjoubi van John & Co in Hellevoetsluis vertelde over zijn verwachtingen; vanaf 17 juni gaan Hellevoetsluis en de andere experimentgemeenten ook gereguleerd geteelde cannabis verkopen.

Dertig procent gereguleerde cannabis
Het is niet onwaarschijnlijk dat die datum zal worden uitgesteld. Naar verwachting kunnen op 17 juni niet meer dan vijf van de tien aangewezen telers leveren. Op dit moment zijn er al tekorten, vertelden Brand en Meijer, maar de verruiming van de maximale voorraad gereguleerde cannabis van 500 gram naar een weekvoorraad is een grote vooruitgang. Brand zei dat hij zo’n dertig procent gereguleerde cannabis verkoopt.

Coffeeshop John & Co bestaat nog geen jaar en is de eerste ‘drive-thru’ coffeeshop van Nederland. Eigenaar El Mahjoubi ziet het wietexperiment met vertrouwen tegemoet, al erkende hij dat de praktijkverhalen van de andere twee panelleden hem iets minder enthousiast maakten. Zo vertoont het track & trace systeem nog steeds kuren; de term ‘spookwiet’ viel een paar keer, voor transacties die niet uit het systeem te krijgen zijn. En wat gebeurt er als een teler weigert te leveren aan één of meer coffeeshops? De afhankelijkheid van een klein aantal leveranciers kan wrevel opwekken, ook tussen de shops.

WhatsAppje
Toch is het zeker niet alleen kommer en kwel, erkende Alex Meijer. ‘Het is heerlijk dat je nu gewoon met een Whatsappje je cannabis kunt bestellen bij de teler, waarvan je netjes een factuur krijgt en die niet wordt geript of weet ik wat voor ellende. Dat is echt heel fijn.’ Ook Rick Brand was ondanks zijn kritiek op het experiment zeker niet alleen negatief. Voor de consument is de proef goed nieuws: schone wiet voor een lage tot zeer lage prijs.

Zoals PCN voorzitter Hewitt in zijn welkomstwoord zei, bood deze Meet & Greet een voorproefje van het grote PCN symposium over het wietexperiment op vrijdag 13 december 2024. De locatie is het Evoluon in Eindhoven, waar in 2022 het PCN jubileum symposium plaatsvond. Een datum om vrij te houden!

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.