PCN Meet & Greet 2020: ‘Alleen kan je het niet’
De eerste corona proof Meet & Greet middag van het PCN werd mede door uitstekend weer en een behoorlijke opkomst een succes. August de Loor maakte indruk met een vlammende wake up call aan de coffeeshopbranche én met een mini hasj-museumpje. Gerrit-Jan ten Bloemendal lanceerde de nieuwe Werkgroep X en meester John Roozen gaf per video zijn politieke analyse en prognose, die deze keer optimistischer was dan ooit.
Een mix van oude bekenden en nieuwe gezichten uit de coffeeshopwereld probeerde zo goed mogelijk anderhalve meter afstand te houden. Bosvreugd had dat makkelijker gemaakt door een ruime opzet, zowel binnen als buiten. PCN voorzitter Hein Schafrat ging in zijn speech terug naar 15 maart 2020, toen het kabinet bekend maakte dat alle coffeeshops binnen een half uur dicht moesten vanwege de corona maatregelen. Hij citeerde een column van zanger en coffeeshopmedewerker Jan van Piekeren: “Dat laatste halfuur zal ik nooit meer vergeten; er werd geschiedenis geschreven. De rijen die voor alle coffeeshops in Nederland ontstonden waren niet te beschrijven. Het leek wel Rusland voor de val van het ijzeren gordijn… Door allerlei types werden flyers en visitekaartjes uitgedeeld aan de wachtende menigte, om meteen na zes uur de hele handel de illegaliteit in te sleuren. Eindelijk kon de overheid zien hoeveel verantwoordelijkheid de gemiddelde coffeeshophouder al die jaren had genomen om het gedoogbeleid te doen slagen.”
Tweede Kamerverkiezingen
De coffeeshopbranche heeft aan uitdagingen geen gebrek, constateerde de voorzitter van de grootste coffeeshopbond van Nederland. “Er staat veel op het spel voor de coffeeshops en de cannabisbranche de komende jaren. De tabaksvrije coffeeshop, de wietproef, de schaarse vergunning problematiek en de problemen met banken.” Dat zijn meteen de speerpunten voor de komende jaren, naast de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar en het jubileumboek over een kwart eeuw PCN, dat begin 2022 zal verschijnen.
De bond speelt een sleutelrol bij de wietproef, constateerde Schafrat. Veertien van de 79 deelnemende coffeeshops, achttien procent, is lid van het PCN. Schafrat: “Tegelijk zijn er natuurlijk veel meer leden en shops die niét meedoen aan de proef. Het PCN vindt het onacceptabel dat het beleid en de regelgeving voor deze bijna 500 coffeeshops vijf jaar lang stil blijft staan tijdens de wietproef.” Het PCN wil zulke stilstand voorkomen en richt zich daarbij vooral op de maximaal toegestane voorraad (‘de 500-grams regel’) en op het testen van cannabis door erkende laboratoria. Schafrat: “Formeel is dat laatste nog steeds verboden en dat is waanzin.”
Echte stappen richting legalisering
Het PCN heeft een lange traditie van campagnes voor opkomstbevordering bij landelijke en gemeentelijke verkiezingen. Voor de komende verkiezingen zijn die inspanningen cruciaal, legde Schafrat uit. “Een miljoen volwassen Nederlanders gebruiken cannabis. Als zij in maart massaal cannabisvriendelijk gaan stemmen, dan kunnen we eindelijk echte stappen gaan zetten richting legalisering. Ik roep jullie dan ook nu al op om de campagne te steunen, de posters op te hangen en je personeel de buttons en T-shirts te laten dragen in de week van de verkiezingen.”
Het PCN blijft samenwerken met de BCD (Bond van Cannabis Detaillisten), maar een mogelijke fusie is van de baan, verklaarde Schafrat. “De beide bonden blijken teveel van elkaar te verschillen om een fusie tot één grote coffeeshopbond opportuun te maken. De BCD blijft in essentie een Amsterdamse bond, die zich begrijpelijkerwijs richt op specifiek Amsterdamse problemen. Het PCN is dé landelijke coffeeshopbond, met leden in vrijwel alle provincies en een bredere oriëntatie.”
Kracht en macht van eendracht
Samenwerken is niet altijd makkelijk, maar wel noodzakelijk. Schafrat: “Coffeeshopondernemers zijn eigenwijze, om niet te zeggen koppige mensen. Dat moet ook wel, want zonder die kwaliteiten is het ondoenlijk om in Nederland een cannabiswinkel open te houden. Soms botst die onafhankelijke, eigenzinnige mentaliteit met de noodzaak om samen op te trekken. Toch moeten we de kracht en macht van eendracht benutten om onze belangen effectief te behartigen en maximale invloed uit te oefenen op het coffeeshopbeleid. Dat blijft mijn inzet als voorzitter van het PCN.”
Ondanks verwoede reparatie pogingen bleek de Bosvreugd beamer niet te werken, waardoor de presentatie van Gerrit-Jan ten Bloemendal en de video van VOC adviseur mr John Roozen niet optimaal uit de verf kwamen. Mr Roozen ging onder meer in op de mogelijkheid van een Paars Plus kabinet, dat de wietproef kan gaan gebruiken als Stepping Stone naar legalisering. De video is hieronder terug te zien, klik hier voor een PDF van de volledige tekst.
Werkgroep X
Gerrit-Jan ten Bloemendal, medeoprichter van het Platform Cannabisondernemingen Friesland, de voorloper van het PCN, presenteerde de nieuwe Werkgroep X. Hierin werken veertien PCN en vier BCD coffeeshops samen om de wietproef tot een goed einde te brengen. Ten Bloemendal tweet over de werkgroep onder de naam @WerkgroepX. In de komende maanden worden alle 79 wietproef coffeeshops bezocht en onderzocht. Ten Bloemendal keert terug in het PCN bestuur, zodat de lijnen kort blijven en zijn enorme kennis van het coffeeshopbeleid nog beter benut kan worden.
August de Loor (71), die het geheim van de eeuwige jeugd lijkt te hebben ontdekt, had een fraaie verzameling chillums en hasjpijpen meegenomen en een album met stukjes van de zakken waarin vroeger de hasj uit Libanon, Pakistan en andere traditionele hasjlanden werd verpakt. Op die zakken stonden stempels die de kwaliteit en herkomst aanduidden. De Loor en zijn “linker- en rechterhand” Herman Matser knipten die stempels jarenlang uit en bewaarden ze voor het nageslacht.
Wake up call
Matser overleed dit jaar en wilde dat August hun verzameling zou verkopen en de opbrengst zou besteden aan een hulpproject in Roemenië. Zeker bij de PCN-leden van de eerste generatie maakten de stukjes stof veel herinneringen los en verhalen over de goede oude tijd. De Loor’s bezielde speech noemde hij zelf een wake up call voor de coffeeshopbranche. [Klik hier voor de volledige tekst van de speech]. De branche moet zich veel meer organiseren, vindt De Loor. “Het moet zo zijn dat alle lokaal georganiseerde coffeeshops, of dat nou bij een echte bond is met een bestuur of niet, georganiseerd zijn en over hun eigen schaduw heen kijken.” Daarom richtte De Loor in 2002 het LOC op, het Landelijk Overleg Coffeeshopbonden. Deze overlegclub stierf een paar jaar geleden een stille dood.
Kloven beslechten
“Ik ben nog steeds hogelijk verbaasd dat het LOC er niet meer is”, zei De Loor. “Het zou mijn pleidooi zijn om alle kloven die onnodig zijn ontwikkeld, met terechte en onterechte verwijten, te beslechten en dat er een nieuw landelijk overleg van coffeeshopbonden komt. Ook met de coffeeshops die aan het experiment meedoen, want ze hebben geen benul wat ze over zich heen krijgen.” Een tweede dringend advies: gooi de deuren open, laat zien wie je bent, wie je klanten zijn en waar je voor staat en kom op voor je sociale functie.
De Loor: “Als je nagaat dat over cafés boeken vol geschreven worden, over de bezoekers die elkaar ontmoeten, lofliederen tot Simon Carmiggelt aan toe en je kijkt dan naar jullie… Er is in vijftig jaar coffeeshops nog nooit een rapport geschreven over de coffeeshop als sociaal fenomeen. Dáár moeten we voor gaan staan. Er wordt wel gepraat over de gedoogcriteria, door de universiteit of door Intraval. Maar een echt pleidooi, wat jullie aan bezoekers binnen krijgen en welke functie jullie hebben in een multiculturele samenleving: dat moet veel meer worden overgebracht.”
Organisch model
Ook over de wietproef kraakte De Loor harde noten. “We hebben in december 2018 met elkaar afgesproken dat we vol inzetten op het organisch model. Zodat via de geleidelijke introductie van nieuwe, legale cannabisproducten de illegale producten langzaam uit de coffeeshops verdwijnen. Die overgang is vanuit alle insteken de beste methode.” Maar, zo blijkt bij elk overleg dat De Loor heeft met VWS of andere ambtenaren: de overheid vertrouwt de coffeeshopbranche niet. “Er is zo’n fundamenteel wantrouwen bij de overheid, om strikt vast te houden aan: wij bepalen een 100% overgang in een paar weken tijd, van illegaal naar legaal. Eigenlijk is dat een motie van wantrouwen naar jullie toe.”
Het antwoord moet ook hier zijn: gooi de deuren open, maak duidelijk wat je wil en laat de kaas niet van je brood eten door mensen van buiten de cannabiswereld. De Loor: “De coffeeshopbranche moet veel meer zijn gezicht laten zien en zeggen: als wij mee moeten doen aan het experiment, dan moet dat gebaseerd zijn op wederzijds vertrouwen. En het 100% systeem, dus niet het organisch model, is een akte van wantrouwen van de overheid naar de coffeeshopbranche. En dat moeten we niet pikken!”
Verdamper en edibles
Na alle inspirerende woorden was het tijd om te eten; de onvolprezen Bosvreugd pizza’s vonden gretig aftrek. PCN-erelid Evert de Verdamper verhoogde de sfeer met een driepersoons-verdamper. Een enkeling snoepte van de chocolade edibles, bonbons met 25 milligram THC, de meesten namen een doosje mee naar huis. Voor alle bezoekers was er bovendien een gratis exemplaar van de tweedelige ‘Encyclopedia of Cannabis’, met niet minder dan 1200 soorten cannabis.
Twee uitspraken bleven hangen na de geslaagde PCN Meet & Greet 2020.
De eerste van Margriet van der Wal van coffeeshop Het Paradijs in Breda, die in vijf woorden samenvatte waarom samenwerking in een bond zo belangrijk is: “Alleen kan je het niet.”
En de tweede een simpele mantra van August de Loor: “Unite, unite, unite!”