Redactionele artikelen

Red Alert: Wiet en hasj vervuild met synthetische cannabinoïden

Red Alert: Wiet en hasj vervuild met synthetische cannabinoïden

Er is hasj en wiet vervuild met de synthetische cannabinoïde MDMB-4en-PINACA gevonden op de Nederlandse markt. De samples waren gekocht bij coffeeshops en straatdealers. Red Alert!

Al in de zomer van 2020 waren er geluiden te horen dat er met een synthetische (in een laboratorium gefabriceerde) cannabinoïde vervuilde cannabis op de Nederlandse markt werd aangeboden. Door illegale aanbieders maar ook in coffeeshops. Het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) van het Trimbos Instituut toonde met laboratoriumonderzoek aan dat het om een vervuiling ging met de synthetische cannabinoïde MDMB-4en-PINACA. Deze stof bindt zich op dezelfde manier aan cannabisreceptoren in de hersenen als THC; het synthetische spul is alleen een stuk sterker dan natuurlijke THC.

Gevaarlijk

Door de zeer sterke werking van dit soort synthetische stoffen krijgt een consument makkelijk te veel binnen. Daardoor kan iemand misselijk of angstig worden of last krijgen van paranoia, hallucinaties, hartkloppingen of een hoge bloeddruk. Het komt ook voor dat iemand die synthetische cannabinoïden consumeert bewusteloos raakt of juist geïrriteerd of agressief wordt. Voor mensen die daar gevoelig voor zijn bestaat er een risico op een psychose. Gevaarlijk spul kortom.

Actie

De situatie is zeer onwenselijk. Consumenten moeten niet in aanraking komen met deze vervuilde cannabisproducten. Daarom ondernam het Trimbos-instituut actie. Er werd in oktober 2020 contact gezocht met de coffeeshopbonden over het instellen van een Red Alert, een actie waarbij landelijk wordt gewaarschuwd voor partijen gevaarlijke drugs die in omloop zijn. Maar de communicatie verliep niet optimaal. Terwijl de staatssecretaris van VWS mede op advies van het Trimbos-instituut een Red Alert voor vervuilde cannabis in werking stelde, probeerden de coffeeshops van hun kant te beletten dat er foute wiet en hasj op de markt zou komen door het testen van hun producten.

Een aantal coffeeshops beschikt over testapparaten zoals Gemmacert of Purple Pro. Het probleem bij dat soort apparaten is echter dat die alleen kunnen aantonen of en hoeveel natuurlijke THC er in het sample zit. De apparaten kunnen niet testen op onbekende stoffen en kunnen ook geen synthetische cannabinoïden aantonen. Dat kan wel in het laboratorium waarmee het Trimbos-instituut samenwerkt.  Ook waarschuwde een aantal coffeeshops hun klanten voor de vervuilde producten.

Het is balanceren: aan de ene kant wil een coffeeshop zichzelf niet in de voet schieten door paniek te zaaien over foute wiet en hasj. Aan de andere kant is een coffeeshop aan het vertrouwen die de consument in de coffeeshops stelt moreel verplicht om toch te waarschuwen voor de vervuilde cannabis en zo goed en kwaad als dat gaat te testen.

DOWNLOAD POSTER

Testen DIMS

Het probleem is dat coffeeshops de hasj en wiet die ze inkopen niet bij een laboratorium mogen laten testen. Dat is helaas niet toegestaan binnen het gedoogbeleid. Wel kunnen coffeeshopondernemers contact opnemen met het Trimbos-instituut om aan te geven dat er mogelijk sprake is van verdachte cannabis. Je kunt een mail sturen naar  of bellen met Sander Rigter 06 51395407.

Consumenten kunnen overigens wel met een verdacht sample wiet of hasj naar een testlocatie gaan die deelneemt aan het DIMS, het drugtestprogramma van het Trimbos-instituut. Op drugs-test.nl is te vinden welke testlocaties er in de buurt zijn en wat de openingstijden zijn. De samples komen via deze testlocaties bij het Trimbos-instituut terecht, die ze vervolgens laat testen in een laboratorium. Zo ontstaat er zicht op de markt en kunnen de gevaarlijke cannabisproducten gericht worden opgespoord. Het aanbieden van samples kan anoniem.

Op zich is dat goed. Maar het is niet genoeg. Deze situatie toont aan hoe belangrijk het is dat coffeeshops hun ingekochte cannabisproducten op vervuiling kunnen laten testen in een laboratorium. Het is voor de coffeeshop en de consument natuurlijk interessant om te weten hoeveel THC, CBD of andere cannabinoïden er in de hasj en wiet zitten. Maar veel belangrijker is het om te weten of de cannabis vrij is van ongewenste vervuiling.

Hoe mooi zou het zijn als coffeeshopondernemers geteste wiet kunnen aanbieden in hun coffeeshop? Het Trimbos-instituut zou een rol kunnen spelen in het organiseren en uitvoeren van goede laboratoriumtesten voor cannabis uit coffeeshops. Op dit moment gebeurt dat helaas nog niet.

Als coffeeshops de mogelijkheid krijgen om geteste wiet en hasj te verkopen dan kunnen zij zich onderscheiden van illegale aanbieders. De consument vaart wel bij het consumeren van schone cannabis. Politiek gezien blijkt er ruimte te zijn om cannabis die in coffeeshops wordt verkocht te testen, getuige het Wietexperiment. De wiet en hasj die straks met een vergunning worden geteeld worden immers wel in een lab getest. Dus waar wachten we eigenlijk nog op?

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.