Redactionele artikelen

“Weg naar legalisering is nog lang”: cannabisbranche bijeen op nieuwjaarsbijeenkomst PCN

“Weg naar legalisering is nog lang”: cannabisbranche bijeen op nieuwjaarsbijeenkomst PCN

Na twee afgelaste edities vanwege corona regels en een eenmalig uitstapje naar Woerden, keerde het PCN terug naar Bosvreugd in Tilburg voor de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst. Ruim honderd cannabisondernemers uit alle delen van het land luidden het nieuwe jaar in.

Bosvreugd

de befaamde Bosvreugd pizza's

Er was gesprekstof genoeg. Het wietexperiment natuurlijk, waarvan de aanloopfase op 15 december 2023 is begonnen in Breda en Tilburg. Maar ook, de politie inval bij een edibles-producent in Nederhorst den Berg, de conferentie over regulering van drugs van de Amsterdamse burgemeester Halsema en het landelijk keurmerk voor coffeeshops dat het PCN heeft ontwikkeld.

Sander Hewitt

Voorzitter Sander Hewitt

PCN voorzitter Sander Hewitt noemde 15 december 2023, de dag waarop de eerste gereguleerd geteelde cannabis werd verkocht in Breda en Tilburg, “een historische dag en een belangrijke mijlpaal”. ‘Maar’, voegde hij er aan toe, ‘de weg naar legalisering is nog lang. En nu de aanloopfase zes weken bezig is, komen de weeffouten en uitvoeringsproblemen duidelijk aan het licht. Kort samengevat: er is te weinig wiet, het track & trace systeem levert problemen op en het voorraadmaximum van 500 gram is onwerkbaar.’

Symposium wietexperiment uitgesteld
Het lijkt onhaalbaar om op 15 juni met het experiment te starten in de andere acht gemeenten die meedoen. Hewitt: ‘Op dat moment zullen zeker nog niet alle tien telers operationeel zijn. Zoals het er nu uit ziet, kunnen hooguit vijf telers dan leveren.’ De telers pleiten daarom voor uitstel. Het experiment staat “onder hoogspanning”. Mede daarom wordt het voor 19 april geplande symposium over het wietexperiment tot na de zomer uitgesteld. Het PCN organiseert op 19 april wel een Meet & Greet bijeenkomst, waarvan de thema’s en sprekers zo snel mogelijk bekend gemaakt zullen worden.

De prioriteiten van het PCN voor 2024 zijn lancering van het landelijk coffeeshop keurmerk, ijveren voor een level playing field voor coffeeshops die meedoen aan het wietexperiment en shops die niet meedoen en de schaarse vergunning problematiek. ‘Het PCN bestuur is overtuigd van de grote meerwaarde van het keurmerk voor coffeeshopondernemers’, aldus Hewitt. ‘In Alkmaar en Haarlem hebben de coffeeshops een heel andere relatie met de gemeente gekregen dankzij het keurmerk. Het resultaat is meer begrip en flexibiliteit bij de autoriteiten, meer overleg en afstemming en minder controles. Per saldo een enorme vooruitgang.’

Van gedoogde naar legale branche
De politieke wind staat in Nederland niet heel goed voor de cannabisondernemer. Een regering van PVV, BBB, NSC en VVD kan voor de branche slecht uitpakken, stelde Hewitt. ‘Het is daarom meer dan ooit nodig om onze stem te laten horen in het publieke en politieke debat. We moeten ons positief presenteren, laten zien dat we een deel van de oplossing zijn, niet van het probleem. Als landelijke bond hebben wij de ervaring en expertise in huis die essentieel zijn om het proces van gedoogde naar legale branche te laten slagen. Daarbij willen we samenwerken met zoveel mogelijk anderen.’  

Een nieuw initiatief is Vrienden van het PCN, bedoeld voor ondernemers en individuen die geen lid willen of kunnen worden, maar de PCN activiteiten wel willen ondersteunen. De voorzitter sloot zijn speech af met een oproep om lid of Vriend van het PCN te worden. De aanwezige PCN leden riep hij om het bestuur te komen versterken: ‘We zijn nu met zijn vijven, maar er kunnen best een paar betrokken ondernemers bij. Uitdagingen genoeg en het is een leuke club, al zeg ik het zelf.’ Geïnteresseerden kunnen zich melden via .

Cannakiosk
De ingrediënten voor de rest van de middag: de eclectische tunes van Dj Marco, Brabantse worstenbroodjes gastvrijheid en de befaamde Bosvreugd pizza’s uit de hout gestookte steenoven. En natuurlijk lekkere drankjes, dampjes en hijsjes. Het bedrijf Delta 9 Media demonstreerde hun “Cannakiosk”, met presentatie- en touchscreenscherm. Een echte blikvanger. Traditiegetrouw was de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) van de partij. Hun recent verschenen brochure ‘Het cannabis dossier – legalisering in stroomversnelling’ vond gretig aftrek.

Derrick Bergman en Peter Cohen

Derrick Bergman en Peter Cohen

Naast coffeeshopondernemers waren er wietexperiment telers en bekende experts als Nicole Maalsté, August de Loor, Jef Martens (Supscore) en “drugsprofessor” Peter Cohen. De Bond van Cannabisdetaillisten (BCD) was goed vertegenwoordigd en er was een delegatie van coffeeshop Utoop in Leeuwarden, inclusief veteraan Johan Meines, auteur van een boek over de geschiedenis van coffeeshops in Friesland. Maurice Vis, oprichter van Stonersparadijs.nl, vertegenwoordigde de jongste generatie. Hij werd verkozen tot cannabisondernemer van het jaar bij de Cannabis Industrie Awards 2023.

 

Cookie beleid

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren ervan en die nodig zijn om de doeleinden te bereiken die worden geïllustreerd in het privacybeleid. Door dit te accepteren OF door deze pagina te scrollen OF door te gaan met browsen, gaat u akkoord met ons privacybeleid.