• 040 21 144 60

PCN jubileum symposium 2022

PCN jubileum symposium 2022

PCN JUBILEUM SYMPOSIUM

vrijdag 4 november 2022

Het Platform Cannabisondernemingen Nederland bestaat in 2022 vijfentwintig jaar. We vieren dit zilveren jubileum niet alleen met een groot feest op 24 juni, maar ook met een groots opgezet symposium over de toekomst van de cannabisbranche.

Dit symposium vindt plaats in het iconische Evoluon in Eindhoven, thuisbasis van het PCN, op vrijdag 4 november. Bas van Werven, bekend van BNR en EenVandaag, presenteert vier paneldebatten met topsprekers uit binnen- en buitenland:

  1. Krom en krampachtig: de knelpunten van ons cannabisbeleid
  2. De wietproef en de hobbelige weg naar legalisering
  3. International panel: cannabis in Canada, the USA and Germany
  4. De toekomst van de cannabisbranche: hoe nu verder?


Ook op het programma staan de uitreiking van de Koos Zwart Award 2022 en de presentatie van een boek over 25 jaar PCN, geschreven door Derrick Bergman. Er wordt een lekkere lunch geserveerd en na afloop is er een feestelijke borrel.

Datum & Locatie

Vrijdag 4 november 2022 aanvang 10:00 uur
Evoluon Eindhoven (openbaar vervoer | route | parkeren)

Tickets

In de ticketprijs zijn de lunch en feestelijke borrel inbegrepen.

Genodigde vertegenwoordigers overheidinstanties: Gratis (graag aanmelden via )
Niet leden: € 420
Early bird: € 320 (bestellen voor 01-10-2022)
PCN leden: €80

Vragen?

Heeft u vragen? Neem contact met ons op.

Programma

Inloop met koffie en thee

10.00 - 11.00

Paneldebat 1

11:00-11:45

Krom en krampachtig: de knelpunten van ons cannabisbeleid.

Tegen welke problemen lopen coffeeshops anno 2022 aan? Bankenproblematiek, schaarse vergunningen, achterdeurproblematiek, voorraadmaximum, verplaatsen shops lukt niet, edibles niet toegestaan, laboratorium testen verboden, uitsterfbeleid (shop verkopen mag vaak niet), nuloptie, stigmatisering.

Panelleden

August de Loor
August de Loor
Sinds hij in 1970 de eerste straathoekwerker van Nederland werd, houdt August de Loor zich bezig met drugs en drugsbeleid. Hij richtte in 1986 het Adviesburo Drugs en is medeoprichter en voormalig adviseur van de Amsterdamse Bond van Cannabis Detaillisten (BCD). In de jaren negentig ontwikkelde hij de Safe House Campagne en werd hij een grondlegger van het testsysteem voor drugs op de dansvloer dat nog steeds wordt gebruikt In 2017 richtte hij het Cannabinoïden Adviesbureau Nederland (CAN) op, een branchevereniging voor producenten en verkopers van CBD producten. De gemeente Amsterdam onderscheidde De Loor in 2017 met de Frans Banninck Cocqpenning.
Johhny Haane
Johhny Haane
Johnny Haane is directielid van coffeeshop Kosbor in Maastricht, een van de oudste en populairste shops in de stad, geopend in 1985. In meer dan één opzicht zijn Limburg en Maastricht in de afgelopen jaren een proeftuin geweest voor het cannabisbeleid, met projecten als “Limburg trekt z’n grens” en het nooit gerealiseerde plan voor een wietboulevard aan de rand van de stad. Maastricht is een van de weinige steden in Nederland waar het ingezetenencriterium, het buitenlanderverbod voor coffeeshops, nog altijd actief wordt gehandhaafd. En het is een van de tien steden die meedoen aan de wietproef.
Jan Brouwer
Jan Brouwer
Jan Brouwer studeerde rechten en geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en is sinds 2005 hoogleraar Algemene Rechtswetenschap aan deze universiteit. Hij richt zich op vraagstukken over openbare orde en veiligheid en publiceert sinds 1996 over drugsbeleid. Brouwer mengt zich regelmatig in het publieke debat over cannabisbeleid. Volgens de immer helder formulerende hoogleraar is gereguleerde wietteelt juridisch mogelijk en bieden ook de VN drugs verdragen en het Schengen verdrag hier ruimte voor. Regulering van wietteelt op basis van gezondheidsargumenten is goed te verkopen, vindt Brouwer, maar de wietpas is juridisch onhoudbaar.

Presentatie boek

11:45-12:00

 ‘Een kwart eeuw knokken voor de coffeeshop’

Paneldebat 2

12:00-13:00

International panel: cannabis in Canada, the USA and Germany (60 min.)

Hoe staat het met regulering en legalisering in Canada, de VS en Duitsland? Wat kunnen wij leren van hun ervaringen? Welke trends, consumentenvoorkeuren en ontwikkelingen zijn zichtbaar in de legale cannabismarkt in Canada en de Amerikaanse legale staten? Hoe kijken zij naar het Nederlandse beleid? Wordt Duitsland de gamechanger voor Europa?

Panelleden

Georg Wurth (Duitsland)
Georg Wurth (Duitsland)
De bekendste cannabisactivist van Duitsland richtte in 2002 het Deutscher Hanfverband (DHV) op, dat is uitgegroeid tot de grootste organisatie voor legalisering van cannabis in Europa. In 2014 won Georg Wurth een miljoen euro bij het televisieprogramma Millionärswahl met de belofte het geld te besteden aan de strijd voor legalisering van cannabis in Duitsland. Hij stak het geld onder meer in een serie spotjes die in bioscopen door heel Duitsland te zien waren. Wurth spreekt regelmatig met parlementsleden en gezagsdragers, zeker sinds de huidige regering de legalisering van cannabis voor recreatief gebruik heeft aangekondigd.
Bob Hoban (VS)
Bob Hoban (VS)
Toen cannabis legaal werd in Colorado besloot de in Denver werkzame advocaat Bob Hoban zich te specialiseren in alle juridische aspecten van de cannabisindustrie. Hij richtte de Hoban Law Group, een van de eerste volledig in cannabis gespecialiseerde advocatenkantoren in de Verenigde Staten. Hoban doceerde over cannabis regulering en wetgeving aan de universiteit van Denver en was betrokken bij de ontwikkeling en vormgeving van cannabisbeleid in meer dan dertig landen. Hij is een veelgevraagd spreker op congressen en symposia en wordt gerekend tot de invloedrijkste mensen in de wereldwijde cannabisindustrie.
Hilary Black (Canada)
Hilary Black (Canada)
In 1997 richtte Hilary Black in Vancouver de British Columbia Compassion Club Society (BCCCS) op, de eerste dispensary voor medicinale cannabis in Canada. Het zou nog tot 2001 duren voordat de Canadese regering medicinale cannabis legaliseerde. De B.C. Compassion Club was behalve een mediwiet winkel ook een wellness center, waar patiënten therapieën konden volgen. Black ging in 2015 werken voor Canopy Growth, een van de grootste cannabisbedrijven ter wereld. Ze bekleedde er verschillende functies waaronder die van Chief Advocacy Officer. Voor haar werk op het gebied van medicinale cannabis ontving ze in 2012 de Queen Elizabeth II Diamond Jubilee Award.

Lunch

13:00-14:15

Paneldebat 3

14:15-15:00

De wietproef en de hobbelige weg naar legalisering.

Het experiment gesloten coffeeshopketen wordt geteisterd door vertraging en een grote regeldruk. Aangewezen telers hebben bovendien problemen met banken. Hoe zit het met pakweg 500 coffeeshops die niet aan de proef deelnemen? Hoe groot is het risico op “McMarijuana”, marktdominantie door een klein aantal megabedrijven? Aangewezen telers en coffeeshopondernemers uit de wietproef gemeenten bespreken de proef van binnenuit.

Panelleden

Bart Vollenberg
Bart Vollenberg
Mede-eigenaar van coffeeshops Koffie en Dromen -beter bekend als De Blowboot- in Almere en Koffie en Dromen in Lelystad. Oprichter van de stichting Epicurus Foundation en brein achter Cannabis Connect, de Transparante Keten congressen in 2013 en 2018 en de Grass Poll, een enquête onder cannabisconsumenten. Voormalig bestuurslid van het PCN en de BCD, de Bond van Cannabis Detaillisten. Medeoprichter van Aardachtig, een van de tien aangewezen wietproef telers. Bart Vollenberg is gepokt en gemazeld als cannabisondernemer, gesprekspartner van de overheid, bondsbestuurder én lijdend voorwerp van een vervolgingspoging van het openbaar ministerie, die al sinds 2009 duurt.
Marjola van den Brand
Marjola van den Brand
Raggamuffin is een subgenre van de reggae, Rag-a-Muffin is een coffeeshop in Groningen. Oprichter en eigenaar Marjola van den Brand is sceptisch over de wietproef. Tegen RTV-Noord zei ze te vrezen dat de expertise van ervaren kwekers wordt weggeveegd. Van den Brand: “Ik heb kwekers waar ik al meer dan twintig jaar mee werk. Die zou ik het heel erg gunnen, maar dat zou ook voor mij een geruststelling zijn. Wat ik zie aan de kwekers die de proef gaan doen, is dat het managers zijn die geld willen verdienen en geen liefde voor het product hebben. Dat vind ik heel jammer.”
John Meijers
John Meijers
Samen met zijn levenspartner Ines werd John Meijers bekend als “model wietkwekers”. Nadat hij jarenlang in het geheim cannabis had gekweekt voor coffeeshops, besloot het stel om in 2008 uit de kast te komen. Ze verhuisden naar een afgelegen boerderij in het Friese Bierum en gingen in volledige openheid kweken, met kennisgeving aan de autoriteiten. De opzet was het uitlokken van een proefproces en een doorbraak in de slepende achterdeur discussie. Dit lukte niet, maar de wietproef leek dé kans om hun droom om legaal te kunnen kweken toch waar te kunnen maken. Bij de loting vielen ze net buiten de boot, maar na het afvallen van een andere producent lukte het alsnog. Holigram, een samenwerking met het Groningse voedingsbedrijf Biobizz, is een van de aangewezen wietproef telers.

Uitreiking Koos Zwart Award 2022

15:00-15:20

Paneldebat 4

15:20-16:20

De toekomst van de cannabisbranche: hoe kan het beter?
Hoe komen we tot een beter functionerend cannabisbeleid en welke rol kan het PCN daarbij spelen? Staat de sociale functie van de coffeeshop op de tocht nu meer coffeeshops zich beperken tot afhaalverkoop? Moet er een landelijk coffeeshop keurmerk komen? Welke rol kan blockchain technologie als Bitcanna en OnChainSmokers spelen in de cannabisbranche? Hoe zit het met bezorging, laboratorium testen, edibles en extracts en thuisteelt? En wanneer kunnen we fair trade cannabis uit traditionele productielanden kopen?

Panelleden

Nicole Maalsté
Nicole Maalsté
Nicole Maalsté studeerde Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht en geldt als een van de bekendste cannabisexperts van Nederland. Ze publiceerde drie boeken over cannabis, ‘Het Kruid, de krant en de kroongetuigen’ (1993), ‘Polderwiet - Een veelzijdig en onthullend beeld van de wietteelt in Nederland’ (2007) en ‘De wietindustrie – de slag om de achterdeur’ (2015), de laatste twee samen met haar partner Michiel Panhuysen. Ze deed tientallen onderzoeken naar deelonderwerpen, meest recent naar toepassing van het schaarse recht op coffeeshops in Apeldoorn. Maalsté was actief voor Epicurus en Cannabis Connect en 420 en publiceert al jaren in HighLife, het oudste cannabistijdschrift van Europa.
Wilco Sijm
Wilco Sijm
In 1987 opende Wilco Sijm coffeeshop Birdy aan de Schoterweg in Haarlem. Hij is voorzitter van het Team Haarlemse Coffeeshopondernemers en speelde in die hoedanigheid een hoofdrol bij de ontwikkeling en invoering van het keurmerk voor coffeeshops, een landelijke primeur voor Haarlem. Het keurmerk is een samenwerking van de gemeente, het Team Haarlemse Coffeeshopondernemers, de GGD, de stichting WeSmoke/CannaWijzer en de Stichting Drugsbeleid. De contacten met de gemeente, zowel de ambtenaren als de raadsleden, zijn door het keurmerk aanzienlijk verbeterd. Dit jaar trad Sijm toe tot het PCN bestuur. Wordt het tijd voor een landelijk coffeeshop keurmerk en wat kunnen we leren van de ervaringen in Haarlem?
Willem Vugs
Willem Vugs
De Toermalijn, geopend in 1990, is een begrip in Tilburg en ver daarbuiten. Willem Vugs en zijn vrouw Marianne runnen de coffeeshop, die over een fraaie achtertuin beschikt. In 1999 waren zij medeoprichters van vereniging De Achterdeur, waarin de lokale shops zich verenigden om samen met de toenmalige burgemeester Johan Stekelenburg te pleiten voor regulering. In augustus van dit jaar omarmde de Toermalijn als eerste coffeeshop web 3.0, met een digitale ledenpas, gebaseerd op blockchain technologie. Wie lid wordt van dit On Chain Smokers programma krijgt vijf procent korting op alle cannabisproducten. De bedoeling is dat niet alleen meer coffeeshops maar ook Spaanse cannabis clubs zich aan gaan sluiten en in de toekomst wellicht ook Duitse fachgeschäfte voor cannabis.

Afsluiting en slotwoord

16:20-16:30

Borrel

16:30-18:00

PCN jubileum symposium ‘De toekomst van de cannabisbranche’
Vrijdag 4 november 2022
Evoluon, Noord Brabantlaan 1A, Eindhoven
Twitter: @infoPCN

  • 040 21 144 60